سرانجام شب آخر مناظرات بین نامزدهای محترم ریاست جمهوری فرا رسید و در این مناظره، آقایان احمدینژاد و رضایی در مقابل هم قرار گرفته اند.
به گزارش «» در این برنامه که بنا بر قرعه نخست دکتر احمدینژاد بحث را آغاز کرد، وی بحث را با پرسش در مورد طرح فدرال اقتصادی دکتر رضایی شروع کرد و گفت: طرحی که شما ارایه کرده اید قاعدتا با مشکلات قانونی روبهرو شده و در امر مدیریت سیاسی دولت را با مشکل روبهرو میکند؛ بنابراین به نظر میرسد که شما برای تبیین طرح خود، ساز و کارهای عملیاتی شدن آن را توضیح دهید.
بنا بر این گزارش، محسن رضایی در آغاز صحبت خود با تأکید بر این نکته که برگزاری مناظرات بسیار خوب و شفاف ساز بوده، گفت: البته به نظر من، نکته ای که باید در این مناظرات بیشتر به آن توجه میشد، آن است که ما به جای آنکه فقط به نقد گذشته بپردازیم باید طرح و برنامه خود را برای اداره کشور در آینده ارایه و تبیین کنیم.
وی در ادامه با ارایه یکسری آمار از تورم داخلی و جهانی و وضعیت کنونی اقتصادی کشور گفت: بحث من در مورد فدرال اقتصادی کاملا روشن است و پایههای آن به این گونه است که ما تنها در حوزه اقتصاد، تجارت و علم و فناوری به صورت فدرالی عمل میکنیم ولی در حوزه مسایل سیاسی، دفاعی و امنیتی کشور را به صورت متمرکز اداره میکنیم.
گزارشی خلاصه از این مناظره:
احمدینژاد
احمدینژاد در نخستین وقت خود ابتدا از مردمی که به مصلی آمده بودند تشکر کرد و گفت فردا به مازندران و خوزستان میرود.
وی درباره مباحث دو کاندیدای غایب که اظهاراتی درباره وی مطرح کرده بودند، گفت: در مورد مباحث دیشب، وقتم محفوظ است، اما این را میگویم آمارها از مرکز آمار و بانک مرکز استخراج میشود. دروغگو، خاین است و خاین ترسو. بد است که به مسئول توهین کنند.
احمدینژاد در ادامه افزود: تیوری اقتصادی ما، پیشرفت و عدالت ماست و فرصتها را بنا بر عدالت توزیع میکنیم. در تمامی عرصهها باید از ظرفیتها استفاده شود.
وی ادامه داد: غیر از آن 2 نفر، آقای رضایی ایدههای نوعی را مطرح کردند که اینجا آن را باز میکنیم. وی در ادامه خطاب به رضایی پرسید: شما گفتید فدرالیسم اقتصادی، سازوکارش چگونه است؟ و رابطه مدیریت سیاسی و اقتصادی و اجتماعی با این نوع مدیریت چگونه است؟ چه ربطی به تقسیمات کشوری دارد؟
رضایی
اما رضایی در نخستین وقت خود با اشاره به نحوه حضورش و رمزی که انتخاب کرده است گفت: ملت عزیز میدانند که با رمز یا زهرا(س) به صحنه آمدم و از هوادارانم هم میخواهم که با همین رمز به پای صندوقها بروند.
رضایی در ادامه به نقد مناظرههای شب گذشته پرداخت و گفت: مناظره ابتکار خوبی بود که از دور قبل باید آغاز میشد، ولی در آن باید بیشتر در مورد دولت آینده و تواناییها و برنامهها سخن گفت.
وی ادامه داد: مناظره باید به پیشرفت ختم شود. اگر در مناظره تلاش کنیم زمین بازی را عوض کنیم؛ یعنی اینکه نمیخواهیم به ابهامات و سؤالات پاسخ دهیم.
رضایی در ادامه به بررسی وضعیت اقتصادی کشور پرداخت و گفت: ما امروز هم تورم داریم و هم رکود. آقای احمدینژاد در 50 باری که صحبت کردند، 48 درصد از تورم گفتند که یعنی الان 25 درصد است. الان بیکاری هم 12 درصد است که وضع خوبی نداریم. 2 بازار اصلی پول و سرمایه هم دچار مشکل است؛ گردش پول قفل شده یا کند شده است و بازار بورس کشش لازم را ندارد.
وی افزود: رشد سرمایهگذاری هم 4.7 درصد بوده و متوسط رشد اقتصادی 2.6 یعنی اقتصاد ما وضع خوبی ندارد. نهادهای بینالمللی میگویند که آینده خوب نیست.
رضایی ادامه داد: بنا بر پیشبینیها ممکن است که دو سال آینده هم وضع خوب نباشد. تراز الان +18 است ولی پیش بینی این است که -13 خواهد شد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: مصلحت نیست عدد صندوق ذخیره ارزی را بگوییم، ولی 20 درصد کاهش داشتیم. وضعیت الان و آینده ما خوب نیست، از چشم انداز هم عقب هستیم. اما باید ببینیم راهکار خروج از این وضعیت چیست؟
رضایی ادامه داد: هیچ رییس دولتی را سیاه و سفید نمیبینم. در زمان آقای احمدینژاد کارهای مثبتی هم انجام شده اما اگر فکر جدی نکنند برای آینده مجموعه خوبی نیست و از رسیدن به اهداف چشم انداز بازمی دارد.
رضایی اما در پاسخ به احمدینژاد به توضیح طرح خود پرداخت و گفت: در مسایل سیاسی، دفاعی و امنیتی، امور را از تهران اداره میکنم، اما مسایل اقتصادی را نه. ممکن است 40 استان هم درست کنیم. در بعد هماهنگیها هر منطقه 5 استانی است با موضوع اقتصاد.
احمدینژاد
احمدینژاد در پاسخ به رضایی گفت: طرح فدرال اقتصادی همان تقسیم بندی نهگانه سپاه است. مدیریت اقتصادی در کنار مدیریت سیاسی و فرهنگی است.
وی افزود: الان تورم رو به کاهش است و رکود نداریم و حدود 15 درصد است و دلیل آن هم تورم جهانی است که در رشد اقتصادی تأثیری نداشت. یک دلیل این موضوع هم این است که در سند چهارم اعداد را دست بالا گرفتند.
احمدینژاد ادامه داد: ما فکر میکنیم رشد اقتصادی 6.2 کنونی ما در مقایسه با جهان و گذشته خیلی خوب است. دریافتی کارکنان هم جبران شد الا یک گروه کارگران. بازار بورس هم راکد نیست و الان فعال است.
وی درباره وضعیت بورس ادامه داد: قبل از دولت یک حباب تقلبی را وارد بورس کردند که ما آن را حذف کردیم. نهادهای بینالمللی میگویند که اوضاع خوب است. حتی در سرمایهگذاریهای ما هم نرخها تغییر کرد و مثبت شد. رشد سرمایهگذاری ما هم بهتر شده است.
احمدینژاد در ادامه خطاب به رضایی گفت: شما مدیر بودی من هم بودم. نمیخواهم حلقه مدیریت جدید وارد شود و توضیح دهید. شرایط اقتصادی با توجه به جهان، خوب است. مدیریت اقتصادی ما روشن است و نشان میدهد مدیریت خوبی داریم.
وی از رضایی پرسید: صندوق توسعه ملی شما آیا همان برنامه چهارم است و منبع تأمین آن کجاست؟
رضایی
رضایی اما در پاسخ به احمدینژاد گفت: آمار باید دقیقتر گفته شود، نمیخواهم مانند دیگران از لفظ دروغ استفاده کنم اما نمیشود آمار مبانی متغیری داشته باشد.
وی ادامه داد: تورم نقطه به نقطه را کاری نداریم، میخواهیم بدانیم پنیر آن موقع با اکنون چه فرقی دارد. مردم هم میفهمند. مرتب تورم از سال 84 بالا رفته است.
رضایی ادامه داد: ازسال 84 به بعد که مدام تورم بوده است. مقایسه قیمتها هم با حرف من جور است، یعنی تورم 25درصد. البته در 5 یا 6 ماه اخیر شما زحمت کشیدید و کار خوبی هم انجام دادید و طبق برنامه دستمزدها و به ویژه دستمزد بازنشستگان تا حدودی بالا رفته و قدرت خرید مردم هم تا حدودی بالاتر رفته است.
وی خطاب به احمدینژاد گفت: ایشان قوانینی که قبلا اجرایش را مصلحت نمیدانستند، در زمان انتخابات اجرایی میکنند. ایشان زحمت کشیدند با افزایش حقوق، قدرت خرید را افزایش دادهاند اما شاخصی در اقتصاد جهانی داریم به نام شاخص فلاکت.
رضایی افزود: شاخص فلاکت در سال 84 پایین بود و در فصل دوم 85 تا پاییز 87، فشار بر مردم افزایش پیدا کرد. شاخص فلاکت یعنی نرخ تورم + بیکاری.
وی افزود: وقتی ما میگوییم وضع خوب نیست، یعنی همین! تورم نقطه به نقطه مهم نیست، مهم وضع مردم است. مردم هم میدانند. نمیشود دولت صبح تا شب برود استانها. مدیر اجرایی استانی قدرت ندارد. مثلا برای یک جوی آب، دولت تصمیم باید بگیرد که این یک پروژه است یا نه؟! اینکه در شان دولت نیست!
رضایی با بیان اینکه انتقادات باید رودررو باشد گفت: به همین دلیل انتقاداتم را برای اینجا گذاشتم. درست نیست پشت سر کسی حرف بزنیم. من برنامهها را قبلا گفتم، الان هم دولت را نقد میکنم.
وی افزود: اشکال مدیریت احمدینژاد، بی ثباتی است که وزراء زیادی عوض شدند. ثبات اقتصادی مهم است و به عنوان مثال در دوره ایشان مثلث اقتصادی بارها تغییر پیدا کرد.
رضایی در ادامه به مسأله خرید گاز از ترکمنستان اشاره کرد و گفت: گاز ترکمنستان را 4 سنت میخریدیم، ولی الان به دلیل عدم پیش بینی مناسب، آن را 35 سنت میخریم. البته منظورم این نیست که قبل از این 4 سال همه چی درست بود. ما در بحث امنیت هم مشکل داریم و این جاست که باید بدانیم الگوی مدیریتی مد نظر ما چیست؟
احمدینژاد
احمدینژاد اما در پاسخ به رضایی گفت: آقای رضایی در مناظرهها نیز علیه دولت حرف زدند. ایشان عدد تورم و بیکاری را جمع میزنند، در حالی که این دو هم جهت حرکت نکرده است. حقوق کارکنان هم بنا بر تورم بود. الان هم یک فلاکت به آن اضافه کردید و طوری میگویید فلاکت، انگار مردم بدبختند. نمیگویم نقطه ایدهآل است. نرخ تورم متوسط دور اول ما از همه بهتر است ولی در وضعیت کنونی تورم جهانی و سهمیه بندی بنزین مؤثر بود.
وی درباره اتهام بی ثباتی دولت افزود: تعهد من با مردم در زمان انتخابات گذشته تغییر وزرا و معاونان بود و الان هم همین است. ببینید ما که معصوم نیستیم، طبق برنامه جلو میرویم. هر کس نکشید عوض میشود. برای تعرفه هم دفترچه گذاشتیم.
احمدینژاد ادامه داد: بدانید که متوسط تعرفه در دولت قبل 29 درصد و الان 33 درصد است.
وی افزود: نسبت صادرات غیرنفتی به نفتی رشد کرده، معلوم است مدیریت خوبی بوده است. تولید داخل و ناخالص رشد داشته است و لذا با توجه به وضع جهان و وضعیت قبل، خوب اداره کردهایم.
احمدینژاد گفت: اما شما گفتید مالیات را کم میکنید، بودجه را بدون نفت میبندید و حقوق افزایش پیدا میکند، چگونه؟ فدرالیسم اقتصادی شما کارساز نیست.
احمدینژاد در پایان این وقت خود گفت: اگر میدانستید بروکراسی چیست، نمیگفتید ما جوی آب درست میکنیم.
وی به رضایی گفت: شما تجربه کار نظری کردید ولی تجربه کار اجرایی اصلا ندارید.
رضایی
رضایی در پاسخ به احمدینژاد پیرامون طرح اقتصادی خود گفت: چطور نمیشود پستهای سیاسی و اقتصادی را جدا کرد؟ دنیا چطور انجام داده؟ صندوق توسعه ملی من همان مصوبه مجلس است که اگر اجرایی میشد خوب بود.
رضایی ادامه داد: بله من همان گونه که گفتم مالیاتها را کم میکنم. در وضعیت کنونی دولت از بنگاهها انتقام میگیرد، مثلا برخی از متولیان بنگاههای اقتصادی به من میگویند در مواقع بحرانی گاهی دولت کمک که نمیکند هیچ، پس گردنی هم میزند.
رضایی خطاب به احمدینژاد گفت: اگر اطلاع داشتید نمیگفتید من بی اطلاعم. تجربه من را با خودتان را مقایسه کنید. اطلاعات من از شما در مورد وزارتخانهها بیشتر است. اگر قابلیت اجرایی ام از شما بالاتر نباشد، پایینتر نیست. شما هم این را خوب میدانید.
وی درباره مشکلات شکر در کشور گفت: آقایان در نیمه دوم 84، تعرفه شکر را از 120 درصد به 4 درصد بردند. در نتیجه حدودا 2 میلیون تن شکر وارد کشور شده و در نتیجه از 32 کارخانه، 8 کارخانه تعطیل شد. در آنجا کارگران به جای پنج ماه کار، چهل روز کار میکنند در نتیجه کشت چغندر هم کم شد.
رضایی ادامه داد: کار به جایی رسید که چغندر کارها رفتند سیب زمینی کار شدند، به طوری که سیب زمینیها را آقای احمدینژاد خریدند تا ورشکستگی کشاورزان بزرگ جلوه نکند.
رضایی ادامه داد: نقطه عزیمت ما برای گام نهادن در راه توسعه، بحث مالکیت است و آقای احمدینژاد هم اگر بخواهند رئیس جمهور شوند، فکری برای درگیر کردن نخبگان داشته باشند، مثل طرح من …
وی در ادامه به بیان برخی مشکلات پرداخت و گفت: مسأله مسکن مهر و غیره، نشان میدهد تصمیمات پخته صورت نمیگیرد. شاید این هم به این دلیل باشد که در دولت ایشان نخبگان محلی از اعراب ندارند. مثلا جلسات با اقتصاددانان چرا ادامه پیدا نکرد؟
احمدینژاد
احمدینژاد در پاسخ به رضایی گفت: درسال گذشته بسیاری از صنایع در جهان رکود بود، اما ما پیشرفت داشتیم. شما مطالبی گفتید که روزنامههای مخالف هم میگویند. فقط ما و چین در جهان رشد داشتیم.
وی ادامه داد: در بحث امنیت هم روند ارتکاب جرم ما رو به کاهش است. از نیروی انتظامی بپرسید، گرچه جرمهای کوچک کمی در برخی مناطق رشد داشته که برای همین، نمیتوان گفت کلا کاهشی بوده است.
احمدینژاد افزود: ما اکنون یک امنیت عالمانه داریم.
وی خطاب به رضایی گفت: شما هم سن و هم تجربهتان طبیعی است که بیشتر است ولی ساختار بروکراتیک کشور را نمیشناسید، نمیشود با یک حلقه مدیریت جدید، الگو را شکوفا کرد.
احمدینژاد خطاب به رضایی ادامه داد: در مورد صندوق توسعه ملی هم توضیح دهید، چگونه دویست میلیارد دلار سود میدهد؟ از کجا میآید؟ کجا میگذارید؟در خارج از کشور که چنین سودی نمیدهند، در داخل هم بازار کشش تبدیل به ریال را ندارد!
رضایی
رضایی در پاسخ به احمدینژاد گفت: در بحث امنیت من منظورم مدیریت امنیتی است که یعنی مربوط به شورای عالی امنیت است، که درست نیست چنین وضعیتی در ایران مقتدر داشته باشیم با این حوادث و انفجارها و درگیریها. ما قوی ترین نهادهای امنیتی و پلیس را داریم. چرا باید وضع ما این چنین باشد.
وی ادامه داد: در مورد پرسش من درباره نخبگان هم آقای احمدینژاد از پاسخ دادن در رفتند! خودتان میدانید که ما نخبه و استاد دانشگاه زیاد داریم که از آنها استفاده نمیشود.
رضایی با تأکید بر این که رویه من این نیست که در دولتم تغییرات اتوبوسی داشته باشم گفت: حتما آقای احمدینژاد کارهای خوبی داشتهاند که من به انجام آنها ادامه میدهم. مثلا از برخی از وزرای ایشان استفاده میکنم و آنها را کارآمد میدانم، لکن از ادامه اشتباهات ایشان جلوگیری میکنم.
احمدینژاد
اما احمدینژاد که گویی یک اشتباه از سخنان رضایی درآورده است با تعجب به وی گفت: شما گفتید در جنگ دولت را اداره کردید؟ که رضایی پاسخ داد: وقت شماست، حرف بزنید تا بگویم.
اما احمدینژاد اصرار کرد که رضایی پاسخش را بدهد که وی گفت: بله، ما فرمانداران زیادی را مثلا در جنگ در مناطق پنجگانه گذاشتیم.
احمدینژاد اما گفت: یعنی شما دولت را اداره میکردید دیگر؟
و رضایی گفت: بله، در سه سال اول انقلاب هم همین طور، فرماندار میگذاشتیم.
احمدینژاد گفت: یعنی دولت آقای بازرگان فرماندار شما را میپذیرفت؟
رضایی در پاسخ به وی گفت: بله، چند تا از فرماندران را ما گذاشتیم.
احمدینژاد گفت: یعنی آقای صباغیان ـ وزیر کشور دولت موقت ـ فرمانداران شما را قبول کرد؟
رضایی: شما تاریخ را از یاد بردید.
احمدینژاد: نخیر، میخواهم بدانم شما چه کردید و بحث کنیم.
رضایی گفت: ببینید آقای احمدینژاد، اینجا بحث هنرنمایی و تبلیغات هم نیست که اینطور برخورد کنید.
احمدینژاد که وقتش رو به پایان بود افزود: حالا شما در مورد فدرالیسم اقتصادی بگویید. با این طرح جدید شما که کاری را نمیتوان پیش برد!
وی ادامه داد: در بحث شکر، اجازه یافتند که بخاطر تحریم کالاهای اساسی را مانند شکر وارد کنند. در بحث شکر هم مواظب بودند که مشکل ایجاد نشود.
احمدینژاد درباره استفاده از نخبگان در دولت گفت: شما سطح تخصص دولت را ببینید، همه دکترای تخصصی گرفتند؛ یعنی کنکور دادند، سر کلاس نشستند، مثل دکترهایی که مد شد و همه رفتند گرفتند نبود، شما بروید ببینید که برای نخستین بار اصناف در کنار وزیر اقتصاد بازار را کنترل میکنند.
احمدینژاد ادامه داد: برای نخستین بار قیمتها را در عید کنترل کردند. شما چطور وزیر بهداشت ما، وزیر بازرگانی و وزیر راه را نخبه نمیدانید؟
وی ادامه داد: اینان یک حلقه مشورتی هم دارند. خودم هم هر هفته جلساتی دارم که حالا خبری و رسانه ای نمیشود. نمیشود که شما به یک عده خاص بگویید نخبه، به دوستانتان بگویید نخبه. این لغت هم مظلوم است که بالاخره باید راهکاری برای آن پیدا کنیم.
احمدینژاد از رضایی پرسید: شما چگونه میخواهید تغییر افزایش قیمتها را برای مردم متعادل نکنید؟
رضایی
که رضایی گفت: بحث هزینه با قیمت فرق دارد، خودروهای بنجل و آب گرم کنها و دیگر تولیداتی را که دولت به مردم تحمیل میکنند، تغییر میدهم.
احمدینژاد: با چه منابعی؟ یعنی میخواهید منابع را بازسازی کنید؟
رضایی: بله، من میتوانم.
احمدینژاد: خب وقتی انرژی ارزان در دسترس هست، چرا این کار را بکنند؟
رضایی: من با تأمین امنیت سرمایهگذاری این کار میکنم و میتوانم. کاری که شما نکردید.
احمدینژاد: شما بگویید چگونه؟
رضایی: دیگر مثل شما در کار بانکها دخالت نمیکنم.
احمدینژاد: ما در بانکها دخالت کردیم؟
رضایی: بله، شما شورای پول و اعتبار را منحل کردید.
احمدینژاد: خیر، شما مطالعه کنید که شورای پول و اعتبار در کمیسیون اقتصادی مجلس در حضور نمایندگان ناظر مجلس حضور دارند. قبلا دولتها از بانک مرکزی پول قرض میگرفتند، 92 درصد دخالت داشتند. ولی الان شما به این 8 درصد دخالت ما گیر دادید؟
احمدینژاد در ادامه گفت: آقای رضایی! شما چند وقت پیش گفتید آمریکا یک ماه دیگر حمله میکند! بر چه اساسی گفتید؟ آیا نخبگان گفتند؟ میدانید که آمریکا برای حمله شش ماه پیش خبر میکند، شما که سیاستمدار هستید بر چه اساسی گفتید؟ بعدها گفتید که بخاطر افشاگری من حمله نکردند.
وی در آخرین فرصت خود گفت: من از مردم تشکر میکنم که در این جلسات ما را تحمل کردند، تهمتهایی را در غیبت من در جلسات دیگری را زدند که حالا بعدها پاسخ میدهم.
رضایی
رضایی درباره بحث حمله آمریکا به احمدینژاد گفت: بله،خطر جنگ بود، با درایت و هشیاری رهبری ما و نیروهای مسلح و روشنفکران بود که مشکل حل شد. خطر جنگ بسیار بسیار جدی بود، آقای بوش سه بار میخواستند به ایران حمله کنند که با این اقدامات و رو شدن دست آنها این مسأله خنثی شد. نیروهای مسلح ما چندین مانور نشان دادند، رهبری به همه آماده باش دادند که صددرصد باید جنگ را جدی و در دست بگیریم، تا جایی که تحلیلگران دفاعی هم آقای بوش را در تنگنا قرار دادند، و ایشان مجبور شد بگوید که ایران جوسازی میکند.
وی تأکید کرد: مشکل آقای احمدینژاد این است که فکر میکنند که در همه عرصهها خیلی میفهمند. این طور نیست، باید با نخبگان در تعامل بود این طور نیست که اگر نخبگان حرفی غیر از ما گفتند، با آنها برخورد کنیم، آنها برده ما که نیستند. آقای احمدینژاد هر مسیولی را که میگفت ما باید آماده جنگ شویم برکنار میکرد.
رضایی با بیان اینکه با این مدیریت نمیشود کشور را اداره کرد گفت: در مورد نرخ بیکاری که گفتید، باید بگویم شما عددسازی کردید. مردم بدانند که متغیر بیکاری در تعیین این آمارها تغییر پیدا کرده و از دو روز کار در هفته به دو ساعت رسیده است. یعنی در دولت نهم فردی با دو ساعت کار در هفته بیکار محسوب نمیشود.
وی تأکید کرد: من نمیخواهم بگویم دروغ میگویید؛ اصلا این ادبیات رو قبول ندارم! اما مردم خودتان ببینید که الان چند بیکار در خانواده خود دارید فلذا من با «راست نمایی» هم مخالفم و آن را هم قبول ندارم.
رضایی در پایان تأکید کرد: مثلا در زمان جنگ هم به من انتقاد میکردند، اما من نمیگفتم که شما احمقید و نمیفهمید، بلکه با آنها تعامل داشتم و هم فکری میکردم.
احمدینژاد در این لحظه صحبت کرد و گفت: مردم بدانند که برای نرخ بیکاری در دولت قبل تصمیم گیری شد که رضایی در پاسخ به وی گفت: من معتقدم که عددسازی صورت میگیرد و اگر من رئیس جمهور شوم عددسازی را متوقف میکنم.
ادامه دارد …
دستهها